מהו הסכם ממון?
הסכם ממון הינו ההסכם המשפטי החשוב והמהותי ביותר עליו יחתמו בני הזוג במהלך הקשר הזוגי ביניהם, שכן המדובר בהסכם אישי אשר מסדיר ומגדיר בצורה ברורה ונהירה את אופן חלוקת רכושם של הצדדים במקרה של פירוק הנישואין.
על כן בבואכם לחתום ולהתקשר בהסכם ממון מומלץ ביותר להסתייע בעו"ד העוסק ומתמחה בתחום של דיני המשפחה בכלל והסכמי ממון בפרט אשר ידע לערוך ולנסח עבורכם את הסכם הממון המקצועי, ההגון והייחודי ביותר אשר יתאים לנסיבות הספציפיות הקיימות לכל צד.
באופן כללי ניתן לומר כי ברירת המחדל לעניין חלוקת רכוש אשר נצבר במהלך חייהם המשותפים של בני זוג מופיעה למעשה בחוק יחסי ממון בין בני-זוג (תשל"ג) אשר קובע כי כל בני הזוג אשר נישאו לאחר התאריך 01.01.1974 במקרה של פירוק הנישואין או פטירתו של מי מבני הזוג חו"ח יהא כל אחד מהם זכאי למחצית משוויו הכספי של כלל הרכוש אשר צברו בני הזוג במהלך חייהם המשותפים.למותר לציין כי קיומו של הסכם ממון הינו דבר נפוץ למדי בקרב בני זוג לרבות במקרים בו לאחד מבני הזוג קיים רכוש בעל ערך רב אותו צבר קודם למועד הנישואין / הקשר הזוגי ואיננו מעוניין לחלוק בו עם בין הזוג או במקרים בהם אחד מבני הזוג קיבל מהוריו במהלך חייו רכוש כלשהוא בעל ערך כספי גבוה וכעת הוא ו/או הוריו מעוניינים לשמור ולהגן על זכויותיו ברכוש הנ"ל ומבלי שלבן הזוג תההנה זכויות בו.מהו הדין כאשר לא נעריך בין בני הזוג הסכם ממון?
אם כן המסקנה היא ברורה; ככל ובני הזוג או מי מהם אינם מעוניינים בחלוקת רכוש שווה במקרה של פירוק הנישואין כפי הקבוע בחוק יחסי ממון כאמור לעיל הרי כי יהא עליהם לערוך ביניהם הסכם ממון אשר יסדיר את חלוקת הרכוש ביניהם בצורה שונה מזו הקבוע בחוק הנ"ל ובהתאם לרצונותיהם והסכמותיהם המוקדמות תוך שמומלץ כי יסתייעו הם לצורך זאת בעורך דין העוסק ומבין בעריכה של הסכם ממון מתאים.
כמו כן, חשוב לציין כי על מנת שהסכם הממון יקבל תוקף משפטי מחייב ואכן יחייב את הצדדים לאמור בו חובה כי יאושר הוא על ידי הרשות או הגורם המוסמך לכך. כך, ככל והסכם הממון נעשה בין בני זוג אשר טרם נישאו האחד לשני ניתן לאשר את ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה, בית הדין הרבני וכן אצל נוטריון מוסמך, אולם ככל והסכם הממון נעשה בין בני הזוג אשר נישאו כבר קודם לעשייתו של ההסכם הרי כי במקרה כזה רק בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני יהיו מוסמכים לאשרו וליתן לו תוקף משפטי מחייב.
סוגיית הסכם ממון הינה סוגיה אישית אשר גורמת לעיתים לקיומה של אי נעימות בין בני זוג ואף לעיתים למחלוקות קשות ביותר אולם זוהי איננה גזירת גורל, שכן, עורך דין העוסק ומבין בהסכם הממון יסייע לצדדים לגבש ולהגיע להבנות הדדיות אשר יהיו מוסכמות על כל הצדדים להסכם מחד ואשר יגן על זכויותיו של כל אחד מבני הזוג מאידך.
כפי שהסברתי במאמר "יורשים על פי דין" הרי כי חוק הירושה בישראל קובע למעשה בצורה מפורשת וחד משמעית כי עיזבונו של אדם שנפטר מהעולם יחולק בין יורשיו בהתאם להוראות דיני הירושה, וזאת למעט במקרים בהם האדם שנפטר הניח אחריו צוואה ובה הוראות אופרטיביות לעניין חלוקת עיזבונו.
כך, רשאי האדם אשר מעוניין להוריש את עיזבונו באופן שונה מסדרי הירושה הקיימים בחוק הירושה לערוך ולהשאיר אחריו צוואה אשר תסדיר ותקבע למעשה את זהותם של יורשיו, את אופן חלוקת העיזבון ביניהם וכן את חלקו של כל יורש בו.
באופן עקרוני קיימים למעשה ארבעה סוגי צוואות שונות:
- צוואה בכתב יד
- צוואה בעדים
- צוואה בפני רשות
- צוואת "שכיב מרע" (בעל פה)
חשוב לציין ולהדגיש כי לכל אחד מסוגי הצוואות הנ"ל ישנן דרישות סף שונות ומהותיות ביותר על מנת שאותה הצוואה תהא לחוקית ובעלת תוקף משפטי מחייב ולכן מומלץ ביותר לפנות לעורך דין העוסק ומתמחה בענייני ירושה.
לאחר פטירתו של אדם אשר הניח אחריו צוואה, יש להגישה, באמצעות עורך דין העוסק בענייני ירושה, אל הרשם לענייני ירושה בצירוף בקשה למתן צו קיום צוואה וזאת על מנת לייתן תוקף מחייב לאותה הצוואה. כך ולאחר קבלת צו קיום צוואה יוכלו היורשים המנויים בו לפעול ולעשות בעיזבונו של הנפטר בהתאם להוראות הצוואה.
עוד לעניין זה, חשוב לציין, כי כתיבתה ועריתה של צוואה איננה מהווה למעשה "סוק ופסוק" , שכן, ניתן לבטל צוואה קודמת וכן לערוך צוואהח דשה ועדכנית תוך עמידה בדרישות החוק, כאשר גם לעניין זה מומלץ ואף רצוי ביותר לפנות לעורך דין ירושה אשר ידאג כי הוראות הצוואה וכן אופן עריכתה יעמדו בכל התנאים, הדרישות וההוראות הקבועות בחוק.
*אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי, חוות דעת משפטית או תחליף לייעוץ משפטי, שכן, המדובר בתיאור כללי בלבד ולא מחייב של הנושאים. כל העושה שימוש כלשהוא באמור לעיל הדבר יהא באחריותו הבלעדית ולעו"ד אלרם זלזניק לא תהא כל אחריות שהיא בגין כך.
זקוקים לעו"ד מקצועי העוסק בדיני צוואות וירושות?
אשמח לעמוד לרשותכם.
אלרם זלזניק, עו"ד
צור קשר
- רח' דרך הנפת הדגל 7, פארק המדע - נס ציונה
- משרד: 08-6515294 | נייד: 054-9980280 (גם בוואצאפ)
- 08-6510942
- office@elramlaw.co.il